Rólam/About Me

Kedves Látogató!

Üdvözlöm a BIEN CARADOS HAVANESE KENNEL weboldalán.

Tolmács Márta vagyok. 2002-óta része az életemnek a Havanese, amikor is első kutyusomat, Carlost megvásároltam. Én csak egy édes, okos kis ölebet szerettem volna magamnak, semmi másra nem vágytam. Tenyésztőnk rábeszélésére nekivágtunk a kiállításoknak akkor még nagyon csekélyke tudással és hozzáértéssel. Magával ragadott a kutyakiállítások addig még ismeretlen világa. A kezdeti sikerek után nyílt osztályba lépve lassanként rá kellett jönnöm, hogy az én drága kiskutyám az összes igyekezetem ellenére sem fog hatalmas győzelmeket aratni a többi kutya mellett a ringben. Rendkívül tanulságos időszak volt ez számomra. Ekkor kezdődött el valami különös!

Nagyon kritikusan és aprólékosan kezdtem tanulmányozni az összes kutyát, aki csak a látókörömbe került. Meg akartam “tanulni” ezt a fajtát. Egyre több és több időt töltöttem az internet előtt és csak kutattam és vizsgálgattam a fényképen fellelhető kutyákat és a törzskönyveiket. A szemem lassanként kezdte látni, mi a különbség kutya és kutya között. Kialakult egy forma, egy típus, ami célként lebeg előttem. Komolyra fordult a dolog. Szakirodalmat kezdtem gyűjteni és már minden szabadidőmet a kutyázás töltötte be. Közben megérett az elhatározás: szeretnék a Havanese-ek tenyésztésével foglalkozni.

Az általam választott kennelnév: Bien Carados (leginkább Latin-Amerika tájékán használatos kifejezés) körülbelül azt jelenti magyarul: csinos arcú. Ezzel is hangsúlyozva, mennyire fontosnak tartom, hogy a Havanese arca megnyerő kedves és kifejező legyen. Ehhez elengedhetetlen a gyönyörű mélybarna szem és a csibész mosoly a fekete szájszélen. Hiszen a kutyáknál is igaz szintúgy, mint az embernél: a karaktered ott ül az arcodon!

Három Havanese kishölggyel alapítottam meg a Bien Carados Havanese Kennelt. Négy évnyi tudatos keresés előzte meg az első import kis szukám megérkezését. A három kiskutyámban három különböző vérvonal található. A kutyáim felnevelése közben szembesülhettem vele mennyi energia, izgalom és kétely kíséri egy bolyhos kis gömböc valódi kiállítási kutyává nevelését és tenyészkutyává válását. Azt is meg kellett tanulnom, hogy a jó tenyésztőnek legelőször saját kutyái megítélésében kell szigorúnak lennie?

A tenyésztés rögös útjára lépve nagy-nagy lelkesedéssel és végtelen szeretettel álltam neki minden újabb feladatnak, amit ezek a bűbájos kis lények állítanak elém. Boldog vagyok, hogy rátaláltam erre a csodálatos fajtára.

Kellemes nézelődést az oldalon.
______________________________________________

Dear Visitor!

Welcome on the webpage of the BIEN CARADOS HAVANESE KENNEL.

My name is Marta Tolmacs. I have been living with my dogs since 2002 when I bought my first Havanese, Carlos. I wanted only a small , cute dog to cherish, nothing else. Then, thanks to the persuasion of the breeder of Carlos we started to discover the world of the exhibitions. At the beginning we have very small knowledge and workmanlike, but soon this atmosphere griped me. Totally. After the initial successes when we entered into open class we had to understand that my sweet Carlos won?t score great victories. It was a remarkably edifying period for me. With this something strange has started!..

I started to look at all the Havenese I met with very minutely. With lot of criticism. I wanted to “learn” this breed. I spent more and more time in front of my computer surfing on the Internet. Slowly I got to know a lot of breeder, a lot of different type and finally I started to see what is a different between 2 Havanese. By that time this hobby has become a very serious part of my life. I spent all of my spare time with my dog and decided that I would like to breed this beautiful dog, I wanted to become a Havanese breeder.

My kennel name, Bien Carados, is a Latin American expression, which means: nice face. With this name I would like to emphasize that for me a nice expression is very-very  important. It means for me: deep brown eyes with a scoundrel smile in the corner of the muzzle. I think this is important because we know: Your personality is always on your face.

I found my kennel with 3 Havanese girls. These 3 girls represent 3 different blood lines. When I tried to nurse my dogs I had to realize how much effort and how many doubts must be overcome until a puppy becomes a real show dog. I also had to learn that if I would like to become a good breeder at first I have to be very strict when I see my dogs.
I know there is a difficult way ahead of me but breeding is my greatest passion and I am very happy that I found this beautiful breed.

I wish you a pleasant surfing on my webpage.