Rólam/About Me

Kedves Látogató!

Üdvözlöm a BIEN CARADOS HAVANESE KENNEL weboldalán.

Tolmács Márta vagyok. 2002-óta része az életemnek a Havanese, amikor is első kutyusomat, Carlost megvásároltam. Én csak egy édes, okos kis ölebet szerettem volna magamnak, semmi másra nem vágytam. Tenyésztőnk rábeszélésére nekivágtunk a kiállításoknak akkor még nagyon csekélyke tudással és hozzáértéssel. Magával ragadott a kutyakiállítások addig még ismeretlen világa. A kezdeti sikerek után nyílt osztályba lépve lassanként rá kellett jönnöm, hogy az én drága kiskutyám az összes igyekezetem ellenére sem fog hatalmas győzelmeket aratni a többi kutya mellett a ringben. Rendkívül tanulságos időszak volt ez számomra. Ekkor kezdődött el valami különös!

Nagyon kritikusan és aprólékosan kezdtem tanulmányozni az összes kutyát, aki csak a látókörömbe került. Meg akartam „tanulni” ezt a fajtát. Egyre több és több időt töltöttem az internet előtt és csak kutattam és vizsgálgattam a fényképen fellelhető kutyákat és a törzskönyveiket. A szemem lassanként kezdte látni, mi a különbség kutya és kutya között. Kialakult egy forma, egy típus, ami célként lebeg előttem. Komolyra fordult a dolog. Szakirodalmat kezdtem gyűjteni és már minden szabadidőmet a kutyázás töltötte be. Közben megérett az elhatározás: szeretnék a Havanese-ek tenyésztésével foglalkozni.

Az általam választott kennelnév: Bien Carados körülbelül azt jelenti magyarul: csinos arcú. Ezzel is hangsúlyozva, mennyire fontosnak tartom, hogy a Havanese arca megnyerő kedves és kifejező legyen. Ehhez elengedhetetlen a gyönyörű mélybarna szem és a csibész mosoly a fekete szájszélen. Hiszen a kutyáknál is igaz szintúgy, mint az embernél: a karaktered ott ül az arcodon!

Három Havanese kishölggyel alapítottam meg a Bien Carados Havanese Kennelt. Négy évnyi tudatos keresés előzte meg az első import kis szukám megérkezését. A három kiskutyámban három különböző vérvonal található. A kutyáim felnevelése közben szembesülhettem vele mennyi energia, izgalom és kétely kíséri egy bolyhos kis gömböc valódi kiállítási kutyává nevelését és tenyészkutyává válását. Azt is meg kellett tanulnom, hogy a jó tenyésztőnek legelőször saját kutyái megítélésében kell szigorúnak lennie?

A tenyésztés rögös útjára lépve nagy-nagy lelkesedéssel és végtelen szeretettel álltam neki minden újabb feladatnak, amit ezek a bűbájos kis lények állítanak elém. Boldog vagyok, hogy rátaláltam erre a csodálatos fajtára.

Kellemes nézelődést az oldalon.